Process mining – Op zoek naar digitale olifantenpaden

“Wat is process mining nu eigenlijk?” vraagt mijn vader, terwijl we een wandeling maken. Op dat moment lopen we langs een olifantenpad. “Kijk” zeg ik, “Overal in het landschap vind je van deze zogenaamde olifantenpaden. Dat zijn paden die door fietsers of voetgangers zijn ingesleten in de natuur omdat ze om de een of andere reden behoefte hadden aan een alternatieve route. Hier moeten mensen eigenlijk met een bocht omheen fietsen, maar vonden het klaarblijkelijk efficiënter om direct door te steken.”

Even verderop komen we een olifantenpad tegen dat om een heel andere reden in ingesleten. “Mensen met honden lopen hier liever aan de rechterzijde van de weg zodat ze daar hun hond kunnen uitlaten. Daarom is hier een volledig parallel pad ontstaan naast de weg. Het resultaat is overigens gelijk, ze komen beiden weer samen aan het eind van de straat.

Onderweg komen we nog een aantal duidelijke olifantenpadenpaden tegen, meestal om een snellere route van A naar B mogelijk te maken. Maar je ziet ook wel vaker olifantenpaden waarbij hekjes met een ruime bocht zijn ontweken. Wellicht fietsers die daar eigenlijk niet mochten komen, of voetgangers die het nut er niet van in zagen. Voor al deze paadjes geldt: hoe meer mensen behoefte hebben aan zo’n alternatief pad, hoe duidelijker ze zijn ingesleten.

En wat heeft dat nu te maken met process mining?” vraagt mijn vader terecht. “Ontdekken jullie dan digitale olifantenpaden?” “Dat klopt, met process mining halen wij alle digitale procespaden boven water die in een proces zijn bewandeld. Daarbij kunnen we het voet- of fietspad vergelijken met het bedoelde proces. Eigenlijk zou iedereen dat moeten volgen. Maar zodra mensen de kans krijgen, bedenken ze compleet nieuwe, mogelijk efficiëntere paden waar kennelijk behoefte aan is.”

“En als je die paden dan boven water hebt, wat doe je er dan mee?” “Dan gaan we deze analyseren. Kijken of deze nieuw bedachte paden te rechtvaardigen zijn en dus juist gestimuleerd kunnen worden. Zoals je soms ziet dat olifantenpaadjes uiteindelijk door de gemeente worden geplaveid. Of dat we ze juist moeten zien te voorkomen – omdat het niet-wenselijke situaties zou kunnen opleveren zoals een te hoge snelheid door het omzeilen van de afremmende hekjes of oversteken op gevaarlijke plaatsen in het verkeer bijvoorbeeld.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *